Selecteer een pagina

Ja, echt iedereen! Deze al eeuwenoude handwerktechniek wordt nog dagelijks door heel veel mensen beoefend.

Bij Het Wolletje vind je alles wat je nodig hebt om met deze leuke hobby aan de slag te gaan.

Met een bol wol/garen en een haaknaald heb je alles dat je nodig hebt. Het is dus een ideale hobby om uit te proberen zonder gelijk veel geld te investeren.

Je kunt tijdens deze onspannende hobby de leukste en mooiste creaties maken. Ik geef je wat meer informatie over de te gebruiken materialen. 

haken beginners

Volg Het Wolletje op Facebook

Facebook Pagelike Widget

De haaknaalden.

De haaknaalden van vroeger waren meestal dun en van metaal. Je kent ze vast nog wel toen je jouw moeder of oma er mee hebt zien haken.

Tegenwoordig zijn er vele variaties op te vinden.  Er zijn verschillende kleuren, vormen, maten en materialen.

De maat van de haaknaald is belangrijk voordat je begint aan jouw creatie. De maat wordt aangegeven in milimeters. De 4 mm haaknaald heeft achter de punt een diameter van 4 milimeter. De grootte van de lussen die je haakt worden hiermee bepaald. Het is afhankelijk van welk garen je gebruikt, welke maat je nodig hebt. Of je los of vast haakt speelt ook een rol. In het begin zou ik me hier niet zo druk om maken. Op de label van het garen staat een advies voor de naalddikte. Hier staat een plaatje met een haaknaald en/of breinaalden bij. Of je nu kiest voor haken of breien dat maakt voor de naalddikte niet uit.

Het materiaal van de haaknaald is heel persoonlijk. Je hebt de keuze uit bamboo, metaal of kunststof.

Bamboe is lichter van gewicht en als het  mooi is afgewerkt glijdt het makkelijk door het garen heen, ook heeft het een mooie natuurlijke uitstraling.

De metalen haaknaalden zijn vooral te vinden in de kleinere maten voor het fijne haakwerk (denk aan kleedjes en kanten randjes).

Er zijn diverse merken met een mooi aanbod aan ergonomische haaknaalden, dit zijn haaknaalden met een dikkere greep. Hierdoor ligt de haaknaald lekker en natuurlijker in de hand waardoor het haken meer ontspannen wordt en je minder klachten krijgt bij langdurig haken. Ideaal voor handwerken met reumatische klachten.

Een goede haaknaald is belangrijk voor nog meer haakplezier, probeer daarom verschillende haaknaalden uit en ervaar zelf wat het prettigst haken is.

Garen

Garen en/of wol is een groep met diverse materialen waarmee je aan de slag kunt. De keuze is reuze!

Materialen waar je aan kunt denken zijn: Katoen, (scheer)wol, acryl, mixgaren.

Als je start met haken dan is katoengaren het meest geschikt. Dit is een draadje die strak opgedraaid is waardoor het niet zo snel splijt en waar je dus niet snel met je haaknaald doorheen gaat. Een heel populair haakgaren is gemerceriseerde katoen, dit is katoengaren met een lichte glans en haak je met haaknaald 2,5 tot 3,5mm. Je zult merken naarmate je meer ervaring opdoet met haken dat deze maten haaknaald en katoen één van de meest gebruikte producten zijn.

Wil je met wat grover werk starten dan raad ik jou aan een grove col te haken. Je kunt hier een voorbeeld vinden. 

Andere accessoires.

Je kent ze wel, die mooie houten kistjes waar jouw moeder of oma de spulletjes in bewaarde die ze nodig had bij het handwerken. Of het oude blikje of opbergtasje.

Ik zal jou vertellen wat er in mijn haak(toilet)tasje zit.

  • Stekenmarkeerders. Deze kun je in jouw haakwerkje steken om een bepaalde plek te markeren of is handig wanneer je steken moet tellen. Zo weet je waar je bent gebleven. Ook handig als je een rondje gaat haken, dan kun je deze in de eerste steek doen zodat je weet waar je bent begonnen.
  • Stopnaalden om draadjes mee weg te werken
  • Meetlint. Bij sommige werkjes is de formaat van belang en is het handig als je het kunt opmeten.
  • Schaartje om de draden mee af te knippen.

Voor beginners zijn er veel video’s te vinden op youtube. Er zijn ook vast haakcursussen of bijeenkomsten bij jou in de buurt. Ga er eens langs. Of er is altijd wel iemand in jouw omgeving die jou helpt met opstarten. En anders kun je nog diverse boeken vinden die geschikt zijn voor beginners.

Zoals je kunt lezen is jouw nieuwe hobby zo opgestart. Ga het gewoon proberen!

 

Succes!